Last August 31, 2019, Encourage : Youth Movement Towards Community Resilience has been held. This event was the result of cooperation between Agrituner Initiative, Young Sustainable Impact South East Asia (YSI SEA) and Student Council of Faculty of Agriculture UNPAD. Taken place on Multimedia Building Faculty of Agriculture UNPAD, this event invites the young generation to be more aware about the issues in agriculture, climate change, and related Sustainable Development Goals (SDG’s). No less than 100 participants were present.

On this occation, the speakers were Gao Yiming from YSI SEA, Rendra Kurnia Hasan from the Ministry of Environment and Forestry, and Nugroho Hari Wibowo as the Chief Technology Officer of Biops Agrotekno. The seminar was moderated by Harlino Nandha Prayudha, the Community Leader of YSI SEA as well as the Director of Agrituner Initiative. Each of the speakers inspires the participant through the explanation of their expertise. The main focus that has been discussed was the SDG’s Zero Hunger, Climate Action, and the youth role to become the part of the solution.

Rendra Kurnia explained that the key to support the implementation of related SDG’s were the education, food security, and the awareness of climate change. On the other side, Nugroho Hari Wibowo described the opportunity of future farming that implement the technology. He delivers a message to all of the students to explore more about precision agriculture to improve the quality and quantity of production.

In the end, Gao Yiming and Harlino also invited all of the participants to join the YSI SEA community. The spirit of collaboration is expected as a good start for a better ASEAN community in the future.

31 Agustus 2019 yang lalu, Encourage: Youth Movement Towards Community Resilience telah diselenggarakan. Kegiatan ini merupakan hasil kerja sama dari Agrituner Initiative dengan Young Sustainable Impact South East Asia (YSI SEA) dan Badan Eksekutif Mahasiswa Keluarga Mahasiswa Fakultas Pertanian UNPAD. Bertempat di Gedung Multimedia Fakultas Pertanian UNPAD, kegiatan ini mengajak generasi muda untuk lebih peka terhadap bidang pertanian dan perubahan iklim serta Sustainable Development Goals (SDG’s) terkait. Tidak kurang dari 100 orang peserta hadir di kegiatan ini.

Dalam kegiatan ini, hadir pembicara yaitu Gao Yiming dari YSI SEA, Rendra Kurnia Hasan dari Kementerian Lingkungan Hidup dan Kehutanan, serta Nugroho Hari Wibowo selaku Chief Technology Officer dari PT Biops Agrotekno. Jalannya acara dipandu oleh Harlino Nandha Prayudha, Community Leader dari YSI SEA sekaligus Director dari Agrituner Initiative sebagai moderator. Masing-masing pembicara berhasil menginspirasi peserta yang hadir melalui pemaparan materi terkait bidang keahliannya masing-masing. Fokus utama yang dikaji yaitu SDG’s Zero Hunger, Climate Action, dan peran generasi muda dalam menjadi bagian dalam solusi.

Rendra Kurnia menjelaskan bahwa kunci untuk mendukung implementasi SDG’s terkait adalah pendidikan, ketahanan pangan, dan kesadaran terhadap perubahan iklim. Di lain pihak, Nugroho Hari Wibowo memberikan gambaran dan peluang pertanian masa depan yang melibatkan teknologi dalam pengoperasiannya. Beliau menitipkan pesan kepada mahasiswa pertanian untuk mau lebih melakukan eksplorasi dalam kegiatan-kegiatan pertanian yang presisi agar kualitas dan kuantitas produksi menjadi semakin baik.

Tidak lupa, Gao Yiming dan Harlino juga mengajak seluruh peserta yang hadir dan umumnya kepada mahasiswa Unpad untuk bergabung dalam komunitas YSI SEA. Semangat kolaborasi yang dibangun diharapkan dapat menjadi titik awal yang baik bagi komunitas ASEAN di masa yang akan datang.